Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103173
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5866
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5866
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103173
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2001
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5866
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5866
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut).
Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką.
Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut. * Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności.
Bułeczki upiekłam wieczorem. Otulone w lnianą ściereczkę utrzymują świeżość do rana :D
Nasze słoneczne, wiosenne śniadanie było pyszne i aromatyczne dzięki maślanym, lekko słodkim bułeczkom. Życzę smacznego! :D