Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut).
Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką.
Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut.
* Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności.
Bułeczki upiekłam wieczorem. Otulone w lnianą ściereczkę utrzymują świeżość do rana :D
Nasze słoneczne, wiosenne śniadanie było pyszne i aromatyczne dzięki maślanym, lekko słodkim bułeczkom.
Życzę smacznego! :D
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 193
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 35
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 97
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 61
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13411
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5254
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 193
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 35
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 97
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 61
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13411
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5254
Składniki
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut).
Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką.
Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.
Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut. * Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności.
Bułeczki upiekłam wieczorem. Otulone w lnianą ściereczkę utrzymują świeżość do rana :D
Nasze słoneczne, wiosenne śniadanie było pyszne i aromatyczne dzięki maślanym, lekko słodkim bułeczkom. Życzę smacznego! :D
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 97
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 427