Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanie idealne są takie rogaliki.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16752
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2055
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4060
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 653
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 322
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16752
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9480
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2055
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4060
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 653
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 322
Składniki
Do miseczki włożyć drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mleka i łyżeczkę mąki. Dokładnie wymieszać, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło, dodać 3 jajka, wlać mleko i wyrośnięty zaczyn. Pomagając sobie mikserem połączyć składniki a potem wyjąć ciasto na blat i zagnieść je aby było gładkie. Ciasto położyć w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie przebić ciasto, znowu lekko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą część ciasta wałkować na koła i radełkiem pociąć na osiem trójkątów. Ciasto zwijać w rogale zaczynając od szerszej części tak aby końcówka była podwinięta pod rogal. Rogale układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Rogale zostawić do podrośnięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem przez 25 -30 minut. Upieczone rogale lekko przestudzić.