Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny drożdżowy wypiek o nieco innym kształcie. Najsmaczniejsza: świeżutka posmarowana masłem lub dżemem.
Składniki
Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem i łyżką cukru i odstawić przykryte na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
W misce wymieszać resztę cukru z mąką, solą, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Dodać jajka, roztopione masło i zaczyn drożdżowy i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę i odstawić na kolejne 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na cztery równe części. Z każdej części uformować wałek. Dwa wałki położyć obok siebie, pozostałe dwa położyć prostopadle na wierzchu i przepleść na przemian na środku.
Cztery końce przełożyć nad sąsiednim wałkiem w prawo, potem pozostałe cztery przełożyć w lewo. Jeśli wałki są długie, można przepleść jeszcze raz, a następnie końcówki podwinąć pod spód chałki i dobrze przycisnąć.
Gotową chałkę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (lub na blachę) i zacisnąć obręcz. Przykryć i odstawić na kolejne 15 minut do rośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtko wymieszać ze śmietaną i posmarować wierzch chałki, posypać płatkami migdałowymi. Chałkę wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Smacznego :)