Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16077
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4882
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16077
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4882
Składniki
Mleko podgrzewam, w ciepłym rozcieram drożdże, dodaję cukier, mieszam. Na wierzch sypię dwie, trzy łyżki mąki, nakrywam ściereczką i odstawiam, aż zaczyn zacznie pracować. Żółtka ucieram z cukrem i mieszam z wyrośniętym zaczynem. Masło rozpuszczam , studzę , również dodaję do zaczyny. Na końcu dosypuje porcjami mąkę, aż otrzymam pożądaną konsystencję ciasta. Gotowe wyrabiam do póki nie będzie gładkie i lśniące, ponownie odstawiam nakryte ściereczką do momentu podwojenia objętości przez moje ciasto. Wyrośnięte wykładam na blat, odgazowuję uderzając w nie dłonią i rozwałkowuję na kształt prostokąta. Kroję na pasy,
a każdy pas kroję na trójkąty. Żelatynę zalewam odrobiną wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Resztę składników na czekoladę przekładam do rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje.
Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły. Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20-25 min.
Ładnie zrumienione wyjmuję, odstawiam by nieco przestygły i posypuję cukrem pudrem