Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z tego przepisu jest lekki, miękki i puszysty. Dodatek miodu i masła nadaje chlebkowi delikatności.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 907
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9116
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka i miodzie, odłożyć w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, dodać resztę mleka wyrabiać mieszadełkami około 7-8 minut.
Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać sól, rozpuszczone, przestudzone masło i ziarna słonecznika. Wyrabiać do połączenia się składników.
Wyłożyć na posypaną mąką deskę, uformować bochenek, włożyć do foremki keksowej, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto naciąć ostrym nożem, posmarować wodą za pomocą silikonowego pędzelka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.