Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą każdej tradycji kulinarnej są pszenne wypieki. Gdy słyszymy ciabatta lub focaccia, wiemy na pewno, że mówimy o Włoszech. Croissant i bagietka królują we Francji. A chałka? To tradycyjne, żydowskie pieczywo, cotygodniowo przygotowywane na szabat. W chałce uwielbiamy jej puszystość, słodki smak i majestatyczną formę warkocza. Najwspanialej smakuje posmarowana tylko odrobiną masła. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować najlepszą chałkę.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 51
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 79
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2615
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 51
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 79
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2615
Składniki
Do miski wlej ciepłą wodę, dodaj sól, cukier, olej, jajka i drożdże. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub za pomocą ręcznego miksera. Dodaj przesianą mąkę i zagnieć ciasto. Zagniatanie ciasta drożdżowego powinno trwać około 10 minut. Następnie utwórz z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw w misce w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
Po pierwszym wyrośnięciu uderz otwartą dłonią w ciasto, aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Następnie odstaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na 3,4,5 lub 6 części. Jeśli potrafisz zapleść warkocz z większej ilości pasm niż 3, podziel ciasto na więcej porcji. 3 lub więcej równych porcji ciasta zroluj, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 10 minut, aby pozostało w uformowanym kształcie. Rozłóż podłużne fragmenty ciasta na stolnicy, aby leżały równolegle do siebie. Sklej wszystkie końce i zacznij zaplatać warkocz. Jeśli chałka wyjdzie za długa i nie zmieści się na blaszkę, podziel ciasto na pół i zapleć dwie chałki.
Najbardziej spektakularnie wygląda chałka wykonana z 5 części. Aby zapleść ciasto zacznij od fragmentu, który znajduje się najbardziej na prawo. Chwyć tę część i przełóż przez 3 sąsiednie pasma i ułóż w środku. Następnie sięgnij po część skrajnie z lewej strony i przełóż ją przez 2 sąsiednie pasma na prawo. I teraz nie puszczając ostatnio przełożonej części z ręki przełóż ją z sąsiednią z lewej (czyli drugą od brzegu z lewej) strony (trzeci fragment stał się teraz drugim od lewej). Ten schemat: 3-2-1 i ponownie 3-2-1 powtarzaj do momentu zaplecenia całej chałki. Jeśli ten system jest zbyt skomplikowany, podziel ciasto na 3 części i zapleć chałkę jak klasyczny warkocz.
Odstaw ciasto na kolejne 1,5 godziny, upewniając się, że wszystkie części ciasta są ciasno zaplecione i się nie rozpadną. Chałkę możesz zapleść już bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, by nie musieć jej już ponownie przenosić. Po wyznaczonym czasie posmaruj ciasto roztrzepanym żółtkiem, posyp sezamem lub makiem i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 190°C na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij, wystudź i podawaj tak, jak lubisz.