Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdrowy chleb tostowy w domowych warunkach.
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2641
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 320
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 194
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3276
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2641
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 320
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 143
Polecam.
Odsłon: 194
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 3276
Składniki
Masło należy roztopić na patelni. Do miski wlewamy mleko, dodajemy: sól, cukier i drożdże. Wlewamy również roztopione masło i wszystko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę i wszystko wyrabiamy w robocie, lub mikserem za pomocą haków do momentu aż ciasto będzie jednolite. Powinno to trwać około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę keksówkę smarujemy masłem. Ciasto przekładamy z miski na blat delikatnie oprószony mąką i formujemy z niego rulon (jak to zrobić pokazuję na filmie). Następnie przekładamy ciasto do foremki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb smarujemy dokładnie rozmąconym jajem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C na 30 minut. Ja piekłem w termoobiegu - równiej rozprowadza się w piekarniku temperatura.
Wyjmujemy chleb z piekarnika i od razu wyjmujemy go z foremki. Przekładamy na kratkę aby wystygł. Jeśli nie mamy pewności czy chleb jest upieczony należy w niego popukać od spodu i jeśli wyda głuchy dźwięk to znaczy, że jest upieczony. Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać chleb krok po kroku.