Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe, chrupiące bułki z oliwkami. Ciasto nie wymaga wyrabiania, wystarczy wymieszać składniki i zostawić na noc do wyrośnięcia. Z tego przepisu piekłam kilkakrotnie chleb, a tym razem ciasto podzieliłam na osiem części i zrobiłam bułki.......
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 18
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 64
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11504
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 183
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 18
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 64
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11504
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 183
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, wlać wodę i oliwę, wrzucić oliwki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić na noc do wyrastania (w temperaturze pokojowej).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Uformować prostokąt mniej więcej 20x30 cm (delikatnie, nie ugniatając ciasta), oprószyć mąką. Przekroić wzdłuż krótszego boku na cztery płaty, a następnie każdy płat ciasta w poprzek na pół, powstanie w ten sposób osiem bułek. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba (lub blachę), rozgrzać do temperatury 240 stopni. Bułki szybko przełożyć na rozgrzany kamień, piec przez około 15 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.