Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe, chrupiące bułki z oliwkami. Ciasto nie wymaga wyrabiania, wystarczy wymieszać składniki i zostawić na noc do wyrośnięcia. Z tego przepisu piekłam kilkakrotnie chleb, a tym razem ciasto podzieliłam na osiem części i zrobiłam bułki.......
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 129
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 129
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1065
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, wlać wodę i oliwę, wrzucić oliwki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić na noc do wyrastania (w temperaturze pokojowej).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Uformować prostokąt mniej więcej 20x30 cm (delikatnie, nie ugniatając ciasta), oprószyć mąką. Przekroić wzdłuż krótszego boku na cztery płaty, a następnie każdy płat ciasta w poprzek na pół, powstanie w ten sposób osiem bułek. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba (lub blachę), rozgrzać do temperatury 240 stopni. Bułki szybko przełożyć na rozgrzany kamień, piec przez około 15 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.