Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe, chrupiące bułki z oliwkami. Ciasto nie wymaga wyrabiania, wystarczy wymieszać składniki i zostawić na noc do wyrośnięcia. Z tego przepisu piekłam kilkakrotnie chleb, a tym razem ciasto podzieliłam na osiem części i zrobiłam bułki.......
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 227
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 44
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3704
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 546
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 227
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 44
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3704
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 546
Składniki
W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, wlać wodę i oliwę, wrzucić oliwki. Wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić na noc do wyrastania (w temperaturze pokojowej).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat. Uformować prostokąt mniej więcej 20x30 cm (delikatnie, nie ugniatając ciasta), oprószyć mąką. Przekroić wzdłuż krótszego boku na cztery płaty, a następnie każdy płat ciasta w poprzek na pół, powstanie w ten sposób osiem bułek. Przykryć ściereczką na czas nagrzewania piekarnika.
Do zimnego piekarnika włożyć kamień do pieczenia chleba (lub blachę), rozgrzać do temperatury 240 stopni. Bułki szybko przełożyć na rozgrzany kamień, piec przez około 15 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.