Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to niby tradycyjne naleśniki z serem, ale w nieco innej formie. Tym razem bardziej fikuśnie podane bo w formie rogalików oraz z ciasta zrobionego z dodatkiem kwaśnej śmietany i proszku do pieczenia. Naleśnikowe rogaliki zrobiłam z tradycyjnym twarogowym nadzieniem z chudego sera i cukru. Można je też przygotować z dżemem lub z prażonymi jabłkami.
Polecam.
Odsłon: 474
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na ob...
Odsłon: 3180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2005
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12401
Polecam.
Odsłon: 474
Ta słodko-kwaśna zapiekanka z porem i grzybami jest wyjątkowym pomysłem na ob...
Odsłon: 3180
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2005
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12401
Składniki
Do miski wybiłam jajko i wsypałam łyżkę cukru zwykłego oraz jeden mały cukier waniliowy. Ucierałam to mikserem aż zrobiła mi się puszysta masa. Następnie dodałam do tej masy śmietanę i wymieszałam mikserem na najmniejszych obrotach. Do masy jajeczno - śmietanowej wlałam zimne mleko i wymieszałam łyżką (mikserem będzie chlapać). Na koniec do masy wsypałam ok. 6 łyżek z lekką górką mąki pszennej tortowej oraz większą szczyptę proszku do pieczenia. Wszystko zmiksowałam mikserem na jednolite ciasto. Ciasto powinno mieś konsystencję taką samą jak na tradycyjne naleśniki, niezbyt lejące ale też niezbyt gęste. Ciasto odstawiłam na parę minut by odpoczęło. Na patelni naleśnikowej rozgrzewałam po ok. 1 łyżce oleju i chochelką do zupy wlewałam porcje ciasta. Naleśniki smażyłam z obu stron na ładny złoty kolor a następnie zdejmowałam na talerz. Ser biały przełożyłam do miseczki. Dodałam do niego łyżkę cukru zwykłego i mały cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszałam łyżką. Serem smarowałam cienko naleśniki. Następnie brzegi naleśnika od góry składałam do środka tworząc od góry szpic. Na koniec zwijałam naleśnik od dołu nadając mu kształt rogalika. Zwinięte naleśniki obsmażyłam dodatkowo na patelni i przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.