Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i cieszę się jego smakiem Śniadanko z takim świeżym obwarzankiem smakuje wspaniale
Miska,garnek, talerz,blaszka do pieczenia, nóż.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8247
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8247
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1191
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10009
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4584
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 619
Składniki
Drożdże wkładam do szklaneczki dodaje łyżkę cukru i troszkę wody z tych 220 ml. Całość mieszam i odstawiam na 10 minut.
Do miski wrzucam wszystkie pozostałe składniki dodaje mleko, wode i mieszam na sam koniec dodaje zaczyn.Wyrabiam ciasto ok 5 minut. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Po godzinie zagniatam ciasto ponownie i dziele na 12 równych części. Z każdej części tobie dłońmi wałek na ok 30 cm. Taki paseczek składam na pół o boki przekładam na przemian. Dwa końce łącze z sobą i takie obwarzanki odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni grzałka góra dół. Między czasie w garnku podgrzewam miód z wodą. Płyn na cuc ciepły nie gorący. Bu można było włożyć dłońmi obwarzanka. W takim syropie zanurzamy obwarzanki i obtaczamy z jednej strony w Sezamie.
Takie obwarzanki piekę ok 30 minut . Aż ładnie się zarumienią. Na śniadanko pychotka