Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obwarzanki to pyszne pieczywo które możemy przygotować w domowym zaciszu i cieszę się jego smakiem Śniadanko z takim świeżym obwarzankiem smakuje wspaniale
 
        Miska,garnek, talerz,blaszka do pieczenia, nóż.
 
         
         
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25888
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3085
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1401
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25888
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3085
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1401
 
         
         
                Składniki
Drożdże wkładam do szklaneczki dodaje łyżkę cukru i troszkę wody z tych 220 ml. Całość mieszam i odstawiam na 10 minut.
Do miski wrzucam wszystkie pozostałe składniki dodaje mleko, wode i mieszam na sam koniec dodaje zaczyn.Wyrabiam ciasto ok 5 minut. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Po godzinie zagniatam ciasto ponownie i dziele na 12 równych części. Z każdej części tobie dłońmi wałek na ok 30 cm. Taki paseczek składam na pół o boki przekładam na przemian. Dwa końce łącze z sobą i takie obwarzanki odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni grzałka góra dół. Między czasie w garnku podgrzewam miód z wodą. Płyn na cuc ciepły nie gorący. Bu można było włożyć dłońmi obwarzanka. W takim syropie zanurzamy obwarzanki i obtaczamy z jednej strony w Sezamie.
Takie obwarzanki piekę ok 30 minut . Aż ładnie się zarumienią. Na śniadanko pychotka