Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten odrywany chlebek ziołowy to doskonała przekąska na grilla lub imprezę. Aromatyczne zioła, czosnek i masło dodane bezpośrednio do ciasta zapewniają intensywny i bogaty smak. Dzięki specjalnemu splotowi wypieku możesz łatwo odrywać poszczególne fragmenty pieczywa, co eliminuje potrzebę używania noża. Aby przystosować przepis dla wegan, zastąp masło olejem roślinnym.
Foremka: 11 x 31
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 991
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1031
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 991
Składniki
Do dużej miski przesiej 100 g mąki. Dodaj cukier i drożdże (wsyp suche lub pokrusz świeże), po czym zalej ciepłą wodą (ok. 40°C). Wymieszaj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Na powierzchni powinna pojawić się piana, a masa zwiększy swoją objętość. Jeśli na wierzchu nie pojawi się puszysty kożuch, może to oznaczać, że drożdże nie są świeże albo woda była za gorąca. W takim przypadku wykonaj zaczyn ponownie z uwzględnieniem tych zaleceń.
Gdy zaczyn będzie gotowy, dodaj pozostałą mąkę (przesianą), rozpuszczone masło lub olej i sól. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego wyposażonego w specjalny hak do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki, ale uważaj z jej ilością, ponieważ chleb straci swoją puszystość i będzie twardy. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W tym czasie, gdy rośnie ciasto, przygotuj ziołowe nadzienie. Opłucz i osusz zioła, ząbki czosnku obierz, po czym wszystko lekko posiekaj. Zioła, czosnek i oliwę umieść w malakserze lub kielichu blendera ręcznego i zmiel na pastę przypominającą w konsystencji pesto.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na kwadrat lub prostokąt o grubości ok. 5-6 mm. Na cieście rozsmaruj ziołową pastę, zwiń w rulon i przekrój je wzdłuż na dwie części. Przecięcie nie powinno być całkowite, zostaw ok. 2-3 cm od górnej części ciasta. Powstałe 2 części spleć ze sobą, aby powstał zgrabny zawijaniec. Umieść ciasto w nasmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszce keksówce (11 x 31 cm) i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po czym wstaw foremkę do pieca nagrzanego do 180°C na 40-45 minut. Odrywany chlebek ziołowy wyjmij z piekarnika do ostygnięcia, następnie wyjmij z foremki i podawaj.