Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1237
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 451
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3403
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 985
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1237
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 451
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3403
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 985
Składniki
Rozpuść drożdże i zakwas w proszku w szklance wody ( jeśli robisz z własnego zakwasu postępuj tak jak z zakwasem). Mąki przesyp do misy, wlej wodę, dodaj miód i sól, zacznij wyrabiać. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (wyrasta dość długo). Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę przetnij na 6 równych części i uformuj bułeczki - paluchy podsypując mąką. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i pozostaw do wyrośnięcia. Rosną szybko, więc od razu nastaw piekarnik na 200 stopni C. Po nagrzaniu ( u mnie ok. 13-15 minut) piekarnika, włóż do pieca i piecz 45 minut.