Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1472
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12653
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15719
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1472
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12653
Składniki
Rozpuść drożdże i zakwas w proszku w szklance wody ( jeśli robisz z własnego zakwasu postępuj tak jak z zakwasem). Mąki przesyp do misy, wlej wodę, dodaj miód i sól, zacznij wyrabiać. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania (wyrasta dość długo). Po wyrośnięciu ciasto przełóż na stolnicę przetnij na 6 równych części i uformuj bułeczki - paluchy podsypując mąką. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i pozostaw do wyrośnięcia. Rosną szybko, więc od razu nastaw piekarnik na 200 stopni C. Po nagrzaniu ( u mnie ok. 13-15 minut) piekarnika, włóż do pieca i piecz 45 minut.