Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parzony karczek zrobiony w marynacie słodko kwaśnej z przypraw, miodu i musztardy.
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 417
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 69
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 297
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 417
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 69
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 297
Składniki
W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty, dokładnie je mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie nacieramy marynatą cały karczek. Natarty marynatą karczek umieszczamy w rękawie do pieczenia, ścisło zawiązujemy z obu stron. Karczek w rękawie obwiązujemy jak szynkę i umieszczamy w drugim rękawie. Także zawiązujemy z obu stron. Tak przygotowany karczek wkładamy na 24 godziny do lodówki. W ciągu tych 24 godzin masujemy go kilkakrotnie. Po 24 godzinach w większym garnku gotujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 85 stopni Celsjusza i parzymy do osiągnięcia wewnątrz mięsa temperatury 68 stopni Celsjusza. Temperaturę wewnątrz mięsa mierzymy termometrem z sondą. Czas łączny gotowania i parzenia wyniósł 3 godziny. Po parzeniu mięso studzimy, ostudzone wyjmujemy z rękawa, obmywamy wodą z marynaty i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Osuszony i ostudzony karczek zawijamy w aluminiową folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Parzony karczek idealnie smakuje w kanapkach z pieczywem. Możemy podawać również z ugotowanymi ziemniakami grubsze plastry polane ciemnym sosem. Smacznego !!!