Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwszy etap przygotowania super burgerów lunchowych - buła. Piekłam je wieczorem, dzień przed robieniem burgerów. Owinęłam w folię spożywczą i nie zaszkodziło im przeczekanie. Tym bardziej, że przed podaniem burgera były grillowane.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 146
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 160
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 239
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 146
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 160
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 239
Składniki
Z drożdży, około 50 ml letniego mleka, łyżki mąki i cukru robię zaczyn. Czekam, aż drożdże zaczną pracować /pojawi się piana/. Mąki przesiewam do miski. Dodaję sól. Jajo rozkłócam z pozostałym mlekiem i olejem. Dodaję do mąki. Wlewam zaczyn. Mieszam wszystko łyżką. Przekładam na blat i wyrabiam ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładam do miski i nakrywam ścierką . Czekam aż urośnie.
Urosło szybko i zacnie. Dzielę drożdżową poduchę na 12 bułek /a w sumie to 11 i pół, bo jedna mikro wyszła/. Układam kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
Bułki smaruję rozkłóconym jajkiem. Posypuję sezamem i grubą solą. Piekę nieco ponad 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.