Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-09-2013
Ponieważ moje dziewczyny (żona i córka) uwielbiają tosty, a jak zobaczyłem skład chleba tostowego znanej marki to dostałem zawału, postanowiłem upiec własny. Z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół.
Domowe pieczywo to moja miłość. Tym razem smaczny i prosty chleb pełnoziarnisty.
Odsłon: 19476
pyszne, bezmięsne kotlety
Odsłon: 2866
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 136
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 241
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 147
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16778
pyszne, bezmięsne kotlety
Odsłon: 2866
Makaron orzo z pieczarkami to przepis na szybkie i pyszne danie jednogarnkowe...
Odsłon: 136
mięso jest mocno przypieczone ale nie wysuszone, do tego dobrze doprawione, p...
Odsłon: 241
Duszenie to najlepszy sposób na wołowe żebra. Długi czas gotowania powoduje,...
Odsłon: 147
Pyszne i bardzo proste w wykonaniu :) Przepis pochodzi z książki "Smaki świat...
Odsłon: 16778
Składniki
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałem drożdże i cukier. Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.
W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.
Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości. Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka). Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę. Piecz ok. 30 - 35 minut.
Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
drożdżowy ślimak z migdałami
Pieczywo
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Pieczywo
Bułeczki z cynamonem, rodzynkami i daktylami
Pieczywo
Bułki pszenne z mąką ziemniaczaną
drożdżowy ślimak z migdałami
Słodki, drożdżowy ślimak z migdałami. Pyszny solo do popołudniowej herbaty al...
Odsłon: 254
Szybki chlebek bez glutenu według Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszny, ale jednocześnie bezglutenowy chleb? Przepis Ewy Wacho...
Odsłon: 6181