Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-09-2013
Ponieważ moje dziewczyny (żona i córka) uwielbiają tosty, a jak zobaczyłem skład chleba tostowego znanej marki to dostałem zawału, postanowiłem upiec własny. Z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem ziół.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Składniki
Zrób zaczyn - w kubku z ok. 50 - 100 ml mleka (lekko ciepłe) rozmieszałem drożdże i cukier. Odstaw na 10 - 15 min. aż drożdże zaczną działać.
Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj pracujące drożdże, oliwę i resztę mleka i wyrób (min. 10 minut) elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Miskę posyp odrobiną mąki, ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 - 60 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrób jeszcze raz - nie mniej niż 3 - 4 minuty.
W trakcie wyrabiania możesz dodać zioła.
Wyłóż wyrobione ciasto do formy keksowej nasmarowanej uprzednio tłuszczem, tak, aby nie przekraczało połowy objętości. Odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto natnij nożem wzdłuż formy, posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna i górna grzałka). Nagrzewając piekarnik wstaw naczynie z wodą - chleb będzie miał rumianą skórkę. Piecz ok. 30 - 35 minut.
Gotowy chleb wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.