Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść. A jak jest u Was?
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1361
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 556
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 46
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1361
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 556
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6257
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.
Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek. Najlepiej studzić na metalowej kratce.