Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na śniadanie, kolację, do pracy, do szkoły czy na piknik polecam pyszne domowe bułki. Upiekłam je takie podłużne z dużą ilością maku, takie właśnie lubimy. Z wierzchu niezwykle chrupiące, a w środku puchate i mięciutkie. Idealne. Upieczcie, a nie pożałujecie. Osobiście uwielbiam domowe pieczywo, uwielbiam wyrabiać drożdżowe ciasto, uwielbiam zapach gdy się piecze i uwielbiam je jeść. A jak jest u Was?
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 429
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 218
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 130
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 88
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2738
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 429
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 218
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 130
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 88
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2738
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.
Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto kilka minut na stolnicy posypanej mąką pszenną, ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy podłużne bułki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Do pieczenia: Tak wykonane bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu żeby się ,, napuszyły''.
Pieczenie: Bułki pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się. Czas może być dłuższy lub krótszy w zależności od piekarnika.
Studzenie i podanie: Upieczone bułki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek. Najlepiej studzić na metalowej kratce.