Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpłomyki to jeden z najstarszych rodzajów chleba, które występują pod wieloma nazwami na każdej szerokości geograficznej. Dawniej wypiekano je na rozżarzonych płytach lub w piecach opalanych drewnem. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko mąki i wody. Możesz dodać odrobiny soli, a także łyżkę oliwy lub ulubione, suszone zioła. Do wykonania podpłomyków użyj mąki pszennej, żytniej lub mieszanej. Dodając odrobinę mąki kukurydzianej otrzymasz coś w rodzaju meksykańskiej tortilli, a z mąki pełnoziarnistej wyjdą bardziej pożywne placki.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4286
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74339
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2351
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3516
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4286
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74339
Składniki
Do miski wsyp przesianą mąkę. Zagotuj wodę, wlej do szklanki 125 ml wrzątku i wsyp do niej sól – wymieszaj i gorący płyn wlej do mąki. Wymieszaj łyżką, aby mąka się zaparzyła. Gdy składniki lekko przestygną i będzie można je dotknąć, wyrób ręką gładkie (choć lepiące) ciasto. Do wyrabiania możesz użyć także miksera z hakiem do ciast drożdżowych. Podpłomyki na wrzątku wyjdą miękkie i elastyczne, a jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące - do ich wykonania użyj ciepłej, nie gorącej wody. Do ciasta możesz także dodać łyżkę oleju lub suszone zioła.
Wyrobione ciasto przełóż na wysypaną mąką stolnicę. Odrywaj fragmenty ciasta, wałkuj okrągłe placki o grubości ok. 1 cm tak, by pasowały do wielkości twojej patelni. Następnie rozgrzej mocno patelnię i (bez tłuszczu) smaż podpłomyki z obydwu stron. Ustaw intensywność gazu tak, by placki się podpiekały, lecz nie czerniały. W trakcie smażenia możesz raz po raz przetrzeć powierzchnię patelni ręcznikiem papierowym, jeśli pojawią się na niej zwęglone okruchy mąki. Gotowe podpłomyki podawaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.