Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały chleb pełnoziarnisty. Twoja rodzina będzie zachwycona tym niesamowitym zapachem w domu. Gwarantuję, ze wszyscy pokochają Twój chlebek. Sukces na 100 procent/
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2466
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 59
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 150
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 721
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży, kilku łyżek mąki i wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Siemię lniane namoczyć w małej ilości ciepłej wody, ok. 10 min. Do mąki wsypać mak, otręby i słonecznik. Posolić. Gdy rozczyn urośnie, wlać go do mąki oraz namoczone siemię lniane. Uzupełnić ciepłą wodą i wyrabiać ciasto dość długo. Ciasto musi być elastyczne, czuć jak lekko rośnie w rękach podczas wyrabiania, nie klei się do dłoni. Niech nie będzie zbyt twarde. Najwygodniej jest wyrabiać na stolnicy obiema rękami. Po wyrobieniu odstawić w misce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko przerobić, podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych otrębami. Powierzchnię chlebka wyrównać ręką zmoczoną w wodzie. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Pozwól, niech rośnie długo, można blaszki wstawić do piekarnika na 30 st C. Uwaga! Po włączeniu pieca chlebek szybko się zapiecze i już nie urośnie więcej, więc należy pozwolić mu się uformować jeszcze przed pieczeniem. Pieczenie: ok. 50 min w temp. 230 st.(nie mniej!) na środkowej półeczce, grzanie z góry i z dołu, bez nawiewu! Pod koniec pieczenia temp. można zmniejszyć do 200 st. jeśli chlebek jest juz dobrze podrumieniony. Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i z blaszek(koniecznie, bo zawilgotnieje!)i ostudzić na ściereczce. Jeśli chcesz, żeby chlebek miał błyszczącą skórkę, to po włożeniu ciasta do blaszek posmaruj go mieszaniną wody z mąką ziemniaczaną. Smacznego! PS. W marketach można znaleźć miesznkę mąk pszennej i żytniej do własnego wyrobu chleba.