Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo, że na zewnątrz upały, ja nie waham się robić kuchennych tropików. Piekarnik grzeje, para bucha z rondli. I pełnia szczęścia. Bo miałam ochotę na coś bardzo konkretnego. Więc dużo mięsa. Przeróżnego. Więc powstaje: bardzo mięsna potrawka w chlebie podana z kaszą z puree warzywnym.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6992
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5329
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2510
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6992
Polecam.
Odsłon: 139
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5329
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2510
Składniki
BULION ok. 500 g golenia wołowego 5 małych marchewek 5 małych pietruszek cebula por seler 3-4 liście laurowe ziele angielskie jałowiec sól i pieprz Mięso oczyszczam i opłukuję. Cebulę opalam nad palnikiem. Włoszczyznę oczyszczam. Przekładam wszystko do garnka. Zalewam wodą do zakrycia wszystkich składników. Przyprawiam. Zagotowuję i gotuję pod przykryciem około 30-40 minut. Mięso i włoszczyznę wyjmuję na sitko. Bulion odstawiam.
POTRAWKA wołowina z bulionu i bulion 200 g boczku wędzonego pół wianka kiełbasy jałowcowej dwie kiełbasy myśliwskie cebula zielona papryka 2-3 papryki konserwowe /różnokolorowe/ 200 g pieczarek 150 g fasoli konserwowej lub świeżej /wcześniej obranej i ugotowanej/ przecier pomidorowy lub 3-4 pomidory /sparzone, pozbawione skórek i nasion, pokrojone/ natka pietruszki ostra wędzona papryka kumin czosnek papryka słodka sól i pieprz olej bochenek chleba /u mnie słowiański/ Wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, chwilę podsmażam mięso, przekładam do żeliwnego garnka, zalewam około 500 ml bulionu i duszę. Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dodaję do wołowiny. Kiełbasy kroję na półtalary, podsmażam i również dodaję do wołowiny. W razie potrzeby dolewam bulionu. Doprawiam solą i pieprzem, przeciskam czosnek przez praskę. Duszę około 45 minut na wolnym ogniu. Pieczarki obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do garnka. Paprykę zieloną oczyszczam, kroję w słupki, dodaję do potrawki. Duszę 15-20 minut. Kroję paprykę konserwową, odsączam fasolkę i dodaję. Wszystko mieszam z pomidorami/przecierem. Doprawiam paprykami, kuminem, solą i pieprzem. Duszę około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodaję natkę pietruszki. Odkrawam górną część chleba. Wyskubuję środek. Wydrążonych chleb zapiekam 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Chleb wypełniam gorącą potrawką przed samym podaniem.
KASZA 200 g kaszy gryczanej białej 400 ml wody marchewki z bulionu /5 małych ugotowanych/ pietruszki z bulionu /5 małych ugotowanych/ 100 ml bulionu wołowego oscypek /starty na drobnej tarce/ tymianek pół łyżeczki świeżo startego imbiru sól i pieprz Kaszę opłukuję i gotuję w 400 ml osolonej wody. Marchew i pietruszkę kroję, zalewam bulionem, doprawiam solą i pieprzem, miksuję ręcznym blenderem do uzyskania puree. Puree mieszam z kaszą i startym serem, przyprawiam tymiankiem i imbirem. Porcje kaszy przekładam do mniejszych naczyń i zapiekam około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Podaję wszystko razem, bardzo gorące.