Prosty domowy drożdżowy chleb z ziarnami, który się zawsze udaje

Wiele osób chce piec chleb, jeść domowy, ale twierdzą, że to trudne. Dzisiaj przepis na chleb który jest łatwy i zawsze wychodzi a do tego jest przepyszny.
Prosty domowy drożdżowy chleb z ziarnami, który się zawsze udaje
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego
- 1 opakowanie suchych drożdży
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego
- 1 opakowanie suchych drożdży

Etapy przygotowania
Ciepłą lecz nie gorącą wodę wlewamy do miski, wsypujemy dwie łyżeczki cukry i opakowanie drożdży - mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie do drożdży wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i ziarna. Wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę.

Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Nastawiamy piekarnik na 180-200 st. - zależy od piekarnika. Gdy się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki płatków owsianych
- kilka łyżek ziaren słonecznika i siemienia lnianego
- 1 opakowanie suchych drożdży
Ciepłą lecz nie gorącą wodę wlewamy do miski, wsypujemy dwie łyżeczki cukry i opakowanie drożdży - mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Po tym czasie do drożdży wsypujemy mąkę, sól, płatki owsiane i ziarna. Wszystko razem mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki. Nastawiamy piekarnik na 180-200 st. - zależy od piekarnika. Gdy się nagrzeje wkładamy chleb i pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce. Smacznego!
Duży kciuk i buziak za przepis. Trzeba mieć zawsze pod ręką składniki, przecież czasem dłużej jest pójście po chleb, niż upieczenie. No, o smaku nie mówiąc !
fajny przepis,przede wszystkim nie trzeba ciasta zagniatać,na pewno wypróbuję :)