Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i smaczny chleb pszenno-żytni
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35678
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1198
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Drożdże wymieszać w wodzie i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do większej miski, dodać cukier, sól , wodę z drożdżami oraz pestki dyni, słonecznika. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto wychodzi gęste i zwarte. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Keksówkę (28x9cm) wykładam papierem od pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. ( Dzięki temu ciasto łatwiej odchodzi od łyżki). Posypać pestkami dyni i słonecznika. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia do czasu nagrzania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy ok. godziny. Smacznego! ( Najlepiej kroić po całkowitym ostudzeniu jeśli ktoś będzie w stanie tyle wyczekać ;))