Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogale pszenne na drożdżach posypane czarnuszką.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które smarujemy masłem po wycięciu zawiniemy w rogale. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce. Smacznego !!!