Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć. Pieczony w żeliwnym garnku na maślance staje się niezwykle chrupiący, smaczny i długo świeży.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3723
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3723
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn dodać do mąki, dodać ziarna, olej, wymieszać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 60 minut dla podwojenia objętością. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką i wyrobić.
Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240°C , grzanie góra/dół. Do gorącego garnka włożyć ciasto na chleb, naciąć górę ostrym nożem, nakryć pokrywką i piec przez ok. 30 min. Po 30 minutach piec następne 30 minut zmieniając temperaturę na 200°C. Chleb wyłożyć na kratkę, posmarować upieczone nacięcia zimną wodą i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uwagi: Ciasto wkładamy do gorącego, suchego garnka. Niczym nie smarujemy.