Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pieczony w żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący i smaczny, a wspaniały zapach roznosi się po całej kuchni.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4099
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11227
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5454
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13451
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5220
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4099
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11227
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6453
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5454
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13451
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5220
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody ( nie gorącej) z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn dodać do mąki, dodać ziarna i olej, wymieszać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę dla podwojenia objętością. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką i wyrobić.
Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240°C , grzanie góra/dół. Do gorącego garnka włożyć ciasto na chleb, naciąć górę ostrym nożem, nakryć pokrywką i piec przez ok. 30 min. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia następne 20 minut zmieniając temperaturę na 220°C. Chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uwagi: Ciasto wkładamy do gorącego, suchego garnka. Niczym nie smarujemy.