Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pieczony w żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący i smaczny, a wspaniały zapach roznosi się po całej kuchni.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 526
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 433
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 260
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 526
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 433
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 260
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody ( nie gorącej) z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn dodać do mąki, dodać ziarna i olej, wymieszać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę dla podwojenia objętością. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką i wyrobić.
Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240°C , grzanie góra/dół. Do gorącego garnka włożyć ciasto na chleb, naciąć górę ostrym nożem, nakryć pokrywką i piec przez ok. 30 min. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia następne 20 minut zmieniając temperaturę na 220°C. Chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uwagi: Ciasto wkładamy do gorącego, suchego garnka. Niczym nie smarujemy.