Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pieczony w żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący i smaczny, a wspaniały zapach roznosi się po całej kuchni.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457167
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1316
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2168
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457167
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1316
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2168
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 534
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody ( nie gorącej) z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn dodać do mąki, dodać ziarna i olej, wymieszać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę dla podwojenia objętością. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką i wyrobić.
Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240°C , grzanie góra/dół. Do gorącego garnka włożyć ciasto na chleb, naciąć górę ostrym nożem, nakryć pokrywką i piec przez ok. 30 min. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia następne 20 minut zmieniając temperaturę na 220°C. Chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uwagi: Ciasto wkładamy do gorącego, suchego garnka. Niczym nie smarujemy.