Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pieczony w żeliwnym garnku staje się niezwykle chrupiący i smaczny, a wspaniały zapach roznosi się po całej kuchni.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113044
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 418
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 762
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 572
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody ( nie gorącej) z cukrem i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozczyn dodać do mąki, dodać ziarna i olej, wymieszać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę dla podwojenia objętością. Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką i wyrobić.
Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240°C , grzanie góra/dół. Do gorącego garnka włożyć ciasto na chleb, naciąć górę ostrym nożem, nakryć pokrywką i piec przez ok. 30 min. Po 30 minutach ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia następne 20 minut zmieniając temperaturę na 220°C. Chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Uwagi: Ciasto wkładamy do gorącego, suchego garnka. Niczym nie smarujemy.