Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-07-2019
Zapraszam na pyszne, mięciutkie bułki z chrupiącymi pestkami dyni. Są idealne na śniadanie czy kanapki.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 325
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 173
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 398
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1579
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 325
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 173
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 398
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1579
Składniki
Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie.Jeśli istnieje taka potrzeba można troszkę podsypać ciasto mąką, jednak nie za dużo, bo wtedy bułeczki nie będą puszyste. Wyrobione ciasto odkładamy na około 20 minut do podrośnięcia.
Następnie formujemy bułeczki, mogą być okrągłe, czy tak jak u mnie trójkątne. Ja wałkowałam ciasto dość grubo nadając mu długi i cienki kształt. Następnie kroiłam pod skosem by wyszły trójkąty.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni.
Zostawiamy na 15 minut do podrośnięcia i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni (około 20-25 minut)