Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenny chleb z krupczatki
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10807
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3464
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2514
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10807
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3464
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2514
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28x9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżka namoczoną w wodzie. Chlebek odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.