Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pszenny chleb z krupczatki
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10313
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11572
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać otręby oraz sól. W osobnej misce wymieszać wodę z cukrem oraz drożdżami. Mokre składniki wlać di suchych i dokładnie wymieszać przez kilka minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Keksówkę 28x9 cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i równomiernie rozsmarować. Najlepiej za pomocą łyżki namoczonej w wodzie. Posypać ziarnami i docisnąć je łyżka namoczoną w wodzie. Chlebek odstawić ponownie na 20 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni i piec około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestudzeniu wyjąć z keksówki. Chleb najlepiej kroić po całkowym przestudzeniu.