Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj aromatyczny, smaczny o chrupiącej skórce chlebek. Chlebek z sezamem i kminkiem ( można kminek pominąć ). Przepis zaciągnięty z thermomixa. Polecam
miska, ścierka, pędzelek, blacha, papier do pieczenia, miseczka , Thermomix
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1701
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1102
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 196
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1701
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1102
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 196
Składniki
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże oraz cukier , podgrzewać 2 min/ 37 stopni C. Dodać mąkę oliwę i sól , wyrobić ciasto 5 minut. Gdy ciasto się wyrabia natłuścić miskę oliwą i odstawić miskę na boku. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, wierzch ciasta posmarować delikatnie oliwą, miskę zakryć ścierką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 - 60 minut. w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia - odłożyć na bok. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i podzielić na dwie części. Z każdej części uformować owalny bochenek i przełożyć na blaszkę , ponownie odłożyć do wyrośnięcia na 20 - 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. W szklance rozbełtać jajko z 2 łyżeczkami wody i za pomocą pędzelka posmarować powierzchnię obu bochenków chleba. Na powierzchni chleba za pomocą koniuszków palców lub noża zrobić małe wgłębienia - wgniecenia. Bochenki posypać po wierzchu ziarnami sezamu i kminku lub swoimi ulubionymi ziarnami np. czarnuszka czy słonecznik. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 15 minut. Podawać po lekkim przestudzeniu lub ciepły. Smacznego
Bochenki chleba gotowe do pieczenia.
Chlebek po upieczeniu.