Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna i puszysta, drożdżowa chałka, smak dzieciństwa
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1587
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2045
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1823
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1587
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1542
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 2045
Składniki
Masło rozpuścić i przestawić do ostygnięcia. Mleko lekko zagrzać powinno mieć temperaturę pokojową ( nie za gorące)- dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na ok 15 minut. Do misy miksera przesypać mąkę i dodać sól. Dodać drożdże i wymieszać całość. Zamontować hak do ciasta drożdżowego. Dodać masło i rozbełtane jajko, wyrabiać ciasto przez ok 10 minut. Można oczywiście też wyrabiać ręką, tylko zajmie to trochę więcej czasu. Podsypać mąką, chwilę wyrabiać jeszcze.
Miskę wysmarować oliwą, przełożyć do niej ciasto i podsypać wierzch mąką, przykryć ścierką i odstawić na godzinę do wyrastania. Stół albo matę do ciasta wysypać mąką, przełożyć ciasto, ugniatać przez chwilę i podzielić je na dwie części, a każdą z części na 3 kawałki. Z każdego kawałka zrobić długi wałek (ok 40 cm) i ułożyć dwie chałki w formie warkocza. Chałki ułożyć na blasze wyłożone papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W misce wymieszać żółtko z mlekiem i za pomocą pędzelka posmarować wierzch chałek, podsypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 25 minut aż będą rumiane.