Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię domowe pieczywo, ponieważ przypomina mi smaki dzieciństwa, a zapach podczas jego wypieku wypełnia dom cudownym aromatem. Tym razem postanowiłam przygotować puszysty chlebek z ziarnami, który jest niesamowicie lekki, ale pożywny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina chałkę drożdżową. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Gorąco polecam :)
W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Życzę smacznego! :)
Polecam chleb pszenny ze słonecznikiem, prosty w przygotowaniu i zawsze upiec...
Odsłon: 3116
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 11993
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 157
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 342
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 242
Przygotowanie tego ptasiego mleczka z galaretką jest naprawdę proste i nie wy...
Odsłon: 11993
Ciasto, deser który przeważnie bardzo szybko znika. Łatwy jest w wykonaniu....
Odsłon: 157
Nikt nie robi tak dobrych pierogów jak nasze babcie. Cienie elastyczne ciasto...
Odsłon: 342
Bardzo proste danie jednogarnkowe z bakłażanem, jarmużem i białą fasolką. Taj...
Odsłon: 242
Składniki
W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Życzę smacznego! :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 342
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 732