Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają wiele nazw: Cynamonowe rollsy, ślimaczki lub odrywane zawijane bułeczki. Dodatek powideł śliwkowych czyni je jeszcze bardziej smakowitymi. W trakcie pieczenia roznosi się cudowny apetyczny zapach, który każdemu poprawi humor. Do wykonania tych rollsów zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na cynamonowe bułeczki
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 888
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2128
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4146
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 888
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 70
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2128
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4146
Składniki
Przesiej mąkę do miski.
Mleko połącz z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Jak zaczyn ruszy, dodaj go do mąki. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól i dokładnie wyrób aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na dość cienki prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj miękkim masłem, posyp brązowym cukrem, cynamonem i posmaruj cienką warstwę powideł. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry ok 3 cm. Rozłóż w tortownicy lub innej okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw niezbyt duży odstęp między nimi, odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.
Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp 180 stopni (góra +dół).
Smacznego :)