Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają wiele nazw: Cynamonowe rollsy, ślimaczki lub odrywane zawijane bułeczki. Dodatek powideł śliwkowych czyni je jeszcze bardziej smakowitymi. W trakcie pieczenia roznosi się cudowny apetyczny zapach, który każdemu poprawi humor. Do wykonania tych rollsów zainspirował mnie przepis Ewy Wachowicz na cynamonowe bułeczki
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1541
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8303
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 215
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4300
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1541
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8303
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 215
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4300
Składniki
Przesiej mąkę do miski.
Mleko połącz z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Jak zaczyn ruszy, dodaj go do mąki. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól i dokładnie wyrób aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto rozwałkuj na dość cienki prostokąt. Całą powierzchnię posmaruj miękkim masłem, posyp brązowym cukrem, cynamonem i posmaruj cienką warstwę powideł. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry ok 3 cm. Rozłóż w tortownicy lub innej okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw niezbyt duży odstęp między nimi, odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut.
Posmaruj bułeczki odrobiną mleka i piecz w temp 180 stopni (góra +dół).
Smacznego :)