Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i łatwe w wykonaniu. Z podanych proporcji wyszło mi 25 rogalików.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16085
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4886
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 16085
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4886
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać 1 jajko i 1 żółtko (temperatura pokojowa). Do oddzielnej miseczki przełożyć jogurt i rozkruszone drożdże. Dodać cukier i starannie wszystko utrzeć. Następnie całą masę przelać do miski z mąką. Ciasto starannie wyrobić. Przykryć ściereczką i na kilka minut odłożyć.
W tym czasie przygotować stolnicę i posypać ją lekko mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od ciasta odrywać kawałki i rozwałkowywać na koło o średnicy płaskiego talerza. Pokroić koło na osiem trójkątów. Na szerszym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady. Następnie każdy rogalik zawijać do środka koła. Rogaliki przełożyć na blaszkę. Należy zachować odstępy, gdyż w czasie pieczenia dość dużo urosną. Każdy rogalik posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C 10-12 minut, aż się pięknie zrumienią.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem z cukru pudru, który należy rozetrzeć w soku z cytryny.