Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i łatwe w wykonaniu. Z podanych proporcji wyszło mi 25 rogalików.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 580
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 38
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 101
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać 1 jajko i 1 żółtko (temperatura pokojowa). Do oddzielnej miseczki przełożyć jogurt i rozkruszone drożdże. Dodać cukier i starannie wszystko utrzeć. Następnie całą masę przelać do miski z mąką. Ciasto starannie wyrobić. Przykryć ściereczką i na kilka minut odłożyć.
W tym czasie przygotować stolnicę i posypać ją lekko mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od ciasta odrywać kawałki i rozwałkowywać na koło o średnicy płaskiego talerza. Pokroić koło na osiem trójkątów. Na szerszym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady. Następnie każdy rogalik zawijać do środka koła. Rogaliki przełożyć na blaszkę. Należy zachować odstępy, gdyż w czasie pieczenia dość dużo urosną. Każdy rogalik posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C 10-12 minut, aż się pięknie zrumienią.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem z cukru pudru, który należy rozetrzeć w soku z cytryny.