Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i łatwe w wykonaniu. Z podanych proporcji wyszło mi 25 rogalików.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
Mąkę przesiać do miski. Miękkie masło pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dodać 1 jajko i 1 żółtko (temperatura pokojowa). Do oddzielnej miseczki przełożyć jogurt i rozkruszone drożdże. Dodać cukier i starannie wszystko utrzeć. Następnie całą masę przelać do miski z mąką. Ciasto starannie wyrobić. Przykryć ściereczką i na kilka minut odłożyć.
W tym czasie przygotować stolnicę i posypać ją lekko mąką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Od ciasta odrywać kawałki i rozwałkowywać na koło o średnicy płaskiego talerza. Pokroić koło na osiem trójkątów. Na szerszym brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę marmolady. Następnie każdy rogalik zawijać do środka koła. Rogaliki przełożyć na blaszkę. Należy zachować odstępy, gdyż w czasie pieczenia dość dużo urosną. Każdy rogalik posmarować białkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. C 10-12 minut, aż się pięknie zrumienią.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem z cukru pudru, który należy rozetrzeć w soku z cytryny.