Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogale wypiekane najczęściej na 11 listopada, dzień św. Marcina, wykonane wg przepisu Ewy Wachowicz.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5776
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5776
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 216
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i mąki. Jajka utrzeć z cukrem i ucierając połączyć z miękkim masłem. Do utartej masy dodać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć mlekiem, zemleć w maszynce, dodać cukier, cukier waniliowy, łyżkę śmietany i dokładnie utrzeć.. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część zagnieść, rozwałkować okrągły placek i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z podanych składników wyszły 32 solidne rogale. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp.180 st. C przez 20 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, posmarować rogaliki i posypać posiekanymi orzechami.