Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne rogale wypiekane najczęściej na 11 listopada, dzień św. Marcina, wykonane wg przepisu Ewy Wachowicz.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 2114
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2826
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 191
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4313
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 2114
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2826
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 191
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4313
Składniki
Drożdże rozetrzeć w niewielkiej ilości mleka i mąki. Jajka utrzeć z cukrem i ucierając połączyć z miękkim masłem. Do utartej masy dodać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Wyrobić dokładnie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć mlekiem, zemleć w maszynce, dodać cukier, cukier waniliowy, łyżkę śmietany i dokładnie utrzeć.. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą część zagnieść, rozwałkować okrągły placek i pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z podanych składników wyszły 32 solidne rogale. Następnie wstawić do piekarnika i piec w temp.180 st. C przez 20 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, posmarować rogaliki i posypać posiekanymi orzechami.