Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekret najdelikatniejszego ciasta drożdżowego? Do tego niedoceniona i nieco zapomniana marmolada z pigwy. Czasem to w prostocie tkwi siła ;)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2485
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2485
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i niecałą szklankę mąki, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. w międzyczasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, sól i tworzymy zagłębienia. W zagłębieniu umieszczamy mleko z drożdżami oraz śmietanę, całość wyrabiamy. Pod koniec dodajemy stopniowo masło. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia co najmniej na 2 godziny, można schować je również na całą noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 porcje – z każdej formujemy koło. Tak jak na zdjęciach, dzielimy koło na 8 „trójkątów” a na końcu każdego kawałka umieszczamy łyżeczkę marmolady. Zawijamy tak jak na zdjęciach. Rogaliki odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem z cukrem (ewentualnie rozbełtanymi żółtkami). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do zarumienienia, czyli 15, 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, odradzam lukrowanie – rogale są wystarczająco słodkie.
Przepis na użytą marmoladę wraz z cennymi radami znajdziecie: http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2015/11/09/marmolada-z-pigwy-jak-sobie-z-nia-poradzic/ Na blogu również zdjęcia krok po kroku!