Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste , delikatne, zachowujące świeżość , dla całej rodziny.
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 782
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 951
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2568
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 782
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 951
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2568
Składniki
Drożdże pokruszyć , dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki , 1/2 jogurtu, dokładnie wymieszać , pozostawić 15 minut do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu.
Jajka , żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło które winno mieć temperaturę pokojową , ucierać dalej dodając resztę jogurtu. Dodać podrośnięte drożdże , stopniowo dodając przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od miski i będzie sprężyste.
Pozostawić do wyrośnięcia około 45 minut , aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 4 części , każdą rozwałkować, podzielić na 8 części , na każdej ułożyć porcję marmolady.
Uformować rogaliki , tak aby koniec znalazł się pod spodem. Tak kolejno ze wszystkimi częściami ciasta. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia , pozostawić w ciepłym miejscu do napuszenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Białka roztrzepać i posmarować rogaliki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut do dobrego zrumienienia.