Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moim sposobem na długie, zimowe wieczory jest dobra książka. To wspaniała pożywka dla ducha. Ale co z ciałem? Przecież i jemu należy się odrobina przyjemności. Zabierając się czytanie na stoliku zawsze stawiam: kubek gorącej herbaty z dodatkiem imbiru oraz talerzyk z puszystymi, słodkimi rogalikami. Mniam. Jak tu nie lubić zimy!
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12479
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4922
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 79
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12479
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4922
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 79
Składniki
Drożdże rozcieramy z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i wszystko mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min., aby podwoił swoją objętość.
Następnie wbijamy jajka, dosypujemy resztę mąki, cukier waniliowy. Wlewamy roztopione, przestudzone masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je przykryte lnianą ściereczką na ok. 1-2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (wkładam miskę do ciepłej wody albo odstawiam na grzejnik).
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy duży kawałek na 3 części, a każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. ½ cm, kroimy na 8 trójkątów (czyli kroimy placek na pół, a potem na ćwiartki i ósemki). Na każdy trójkącik kładziemy łyżeczkę marmolady i zwijamy od szerszego brzegu do węższego. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Opcjonalnie można posmarować je białkiem, w czasie pieczenia zarumienią się i będą błyszczeć. Pieczemy ok. 20-25 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu i przestudzeniu możemy je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!