Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na Dzień Dziecka. Każde dziecko będzie nimi zachwycone.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85295
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2588
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10031
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4083
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7152
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85295
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2588
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10031
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4083
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7152
Składniki
Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej. Przelej do miski. Wkrusz drożdże. Mieszaj do czasu aż się rozpuszczą. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj. Miskę z rozczynem umieść nad garnkiem z podgrzaną wodą. Przykryj bawełnianą ściereczką. Masło utrzyj rękoma z niewielką ilością maki. Gdy masa będzie jednolita dołóż resztę mąki, cukier, żółtka, jajko i szczyptę soli. Dołóż rozczyn. Zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj ciasto na kształt koła. Wycinaj z ciasta cienkie trójkąty (patrz zdjęcie). Na szerszej części trójkąta wyłóż konfiturę. Zwijaj ciasto ku środkowi. Zwijaj w rogale. Rogaliki wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 10-15 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.