Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rogaliki drożdżowe sprawią , że żaden gość im się nie oprze,,,,
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Makę przesiewamy i dodajemy margarynę , siekamy. Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy cukier i rozkruszone drożdże, mieszamy.Do maki wlewamy mleko z drożdżami , dodajemy też śmietanę.Starannie wyrabiamy ciasto.Z ciasta lepimy kulę , wkładamy do w o r k a foliowego, zawiązujemy, po czym zanurzamy w garnku z z i m n ą wodą.
Gdy ciasto wypłynie / mniej więcej po godzinie/, wyjmujemy, rozwałkujemy na placki grubosci 5 mm , i wycinamy trójkąty.Na kazdym trójkącie kładziemy farsz lub owoce, i zwijamy w rogalik.Zwijamy od szerszej strony do węższej.Rogalili smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok.20 min. w temp. 180-200 " C. Posypujemy cukrem pudrem / owocowe / , Mi wyszło prawie 30 szt., ale robiłam małe rogaliki, z farszem można zrobić dużo większe. Smacznego.