Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste drożdżowe rogaliki nadziane domową nutellą to idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424870
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 742
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424870
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10669
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Nutella: Orzechy wysypać na blaszkę i uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-12 minut, aż skórki zrobią się ciemnobrązowe. Gorące orzechy przesypać na ścierkę zawiązać w sakiewkę i pocierać do czasu, aż z orzechów zejdą skórki. Orzechy przełożyć do blendera i miksować, aż masa będzie miała rzadką konsystencję z widocznie oddzielającym się tłuszczem. Mleko skondensowane i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao i miód. Podgrzać prawie do wrzenia. Miskę zestawić z garnka i dodać masę orzechową. Dokładnie wymieszać. Gotową nutellę przelać do czystego słoika i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowywać w lodówce.
Rogaliki: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże pokruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i mąki. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięty zaczyn, cukier, rozkłócone jajka i wyrabiając ciasto stopiono dodawać stopione masło. Elastyczne, dobrze wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, zagnieść i pokroić na 6 równych części. Każdą uformować w kulę (zlepieniem do dołu). Każdą kulę rozwałkować na cienki okrąg. Podzielić na 8 równych trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta nałożyć po 1/2 łyżeczki nutelli. Zwinąć w rogala, zaczynając od strony nadzienia.
Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do podrośnięcia. Rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Rady: Ciasto można także zagnieść w robocie lub w automacie do wypieku chleba (gdzie ciasto może także rosnąć). Rogale można nadziać dowolnym, ulubionym nadzieniem - konfiturą, marmoladą, drobnymi owocami lub kostkami czekolady. Po upieczeniu rogale można także posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.