Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne i puszyste rogaliki. Idealne na śniadanie lub kolacje.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1622
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16035
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6449
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14079
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1622
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16035
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6449
Składniki
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale. Z drugą częścią ciasta tak samo postępujemy. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego :) Z przepisu wychodzi 16 średnich rogali.