Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne i puszyste rogaliki. Idealne na śniadanie lub kolacje.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste. Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Ciasto zagniatamy, dzielimy na pół. Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale. Z drugą częścią ciasta tak samo postępujemy. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego :) Z przepisu wychodzi 16 średnich rogali.