Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z niewielu ciast drożdżowych, które nie musi wyrastać.Robi się je szybko a nadziewać można cząstkami jabłka, brzoskwinią czy twardą marmoladą.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 464
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16691
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 376
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 464
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16691
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 376
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Mąkę z solą przesiać na blat, dodać masło, żółtka, śmietanę i drożdże. Siekać nożem. Zarobić gładkie ciasto. Pociąć na cztery równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty". Na szerszy koniec kłaść farsz i zwijać rogaliki.
Mak zalać gorącym mlekiem tak, by był przykryty. Odstawić do napęcznienia. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mak, orzechy, migdały, aromat i skórkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i łyżki cukru oraz tartą bułkę.
Uformowane rogaliki zanurzać w jajkach i cukrze. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.