Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z niewielu ciast drożdżowych, które nie musi wyrastać.Robi się je szybko a nadziewać można cząstkami jabłka, brzoskwinią czy twardą marmoladą.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 71
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 61
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 197
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 71
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 61
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 197
Składniki
Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Mąkę z solą przesiać na blat, dodać masło, żółtka, śmietanę i drożdże. Siekać nożem. Zarobić gładkie ciasto. Pociąć na cztery równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła a następnie pociąć w "trójkąty". Na szerszy koniec kłaść farsz i zwijać rogaliki.
Mak zalać gorącym mlekiem tak, by był przykryty. Odstawić do napęcznienia. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać mak, orzechy, migdały, aromat i skórkę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i łyżki cukru oraz tartą bułkę.
Uformowane rogaliki zanurzać w jajkach i cukrze. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.