Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, słodkie rogaliki z dodatkiem prażonych jabłek to smak sam w sobie ;)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 70
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 139
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 58
Składniki
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie wsypać kilka łyżek mąki i wlać ciepłe mleko, wymieszać i odczekać kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i rozgotować z cukrem na małym ogniu. Dodać cynamon i kaszę manną, wymieszać.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować w kształt koła i pokroić w trójkąty. Na każdy trójkącik kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i włożyć do piekarnika.
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 25 min. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!