Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłko z rabarbarem to idealny duet, który świetni sprawdzi się w drożdżowych rogalikach...
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15170
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4107
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8944
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1733
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15170
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 4107
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8944
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać miodem i podgrzewać na małym ogniu. Po ok. 5-7 min dodać obrany i pokrojony w plastry rabarbar. Prażyć do miękkości. Drożdże skruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie jaja ubić cukrem na puszystą masę. Do zaczynu dodać resztę mąki i mleka, wlać ubite jaja i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować w okrąg, podzielić na 8 części i na skraj każdej nakładać owocowy farsz. Zwijać ciasto tworząc rogaliki. Odłożyć jeszcze na kwadrans do napuszenia.
Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!