Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłko z rabarbarem to idealny duet, który świetni sprawdzi się w drożdżowych rogalikach...
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać miodem i podgrzewać na małym ogniu. Po ok. 5-7 min dodać obrany i pokrojony w plastry rabarbar. Prażyć do miękkości. Drożdże skruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie jaja ubić cukrem na puszystą masę. Do zaczynu dodać resztę mąki i mleka, wlać ubite jaja i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować w okrąg, podzielić na 8 części i na skraj każdej nakładać owocowy farsz. Zwijać ciasto tworząc rogaliki. Odłożyć jeszcze na kwadrans do napuszenia.
Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Pyszne rogaliki z ulubioną marmoladą lub dżemem u mnie śliwkowym.
Odsłon: 10254
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekol...
Odsłon: 176
Kakaowy biszkopt, przekładany śmietankowo - waniliową masą z kawałkami czekol...
Odsłon: 176
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać miodem i podgrzewać na małym ogniu. Po ok. 5-7 min dodać obrany i pokrojony w plastry rabarbar. Prażyć do miękkości. Drożdże skruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić na ok. 10 min. W tym czasie jaja ubić cukrem na puszystą masę. Do zaczynu dodać resztę mąki i mleka, wlać ubite jaja i wymieszać. Następnie dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować w okrąg, podzielić na 8 części i na skraj każdej nakładać owocowy farsz. Zwijać ciasto tworząc rogaliki. Odłożyć jeszcze na kwadrans do napuszenia.
Przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15-20 min. Przed podaniem ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Pieczywo
Chleb z kaszy jaglanej
Pieczywo
Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Stary przepis. Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim
Od dawna wypiekam co tydzień chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim do własn...
Odsłon: 5100
Chleb z kaszy jaglanej
Chleb z kaszy jaglanej to wyjątkowo smaczne, domowe pieczywo, które przygotow...
Odsłon: 2040