Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku – takie właśnie są rogaliki krucho-drożdżowe. Ich przygotowanie jest proste, ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy a sam efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Do nadzienia możemy użyć dowolnej marmolady, konfitury lub kremu czekoladowego – wszystko zależy od naszych upodobań.
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.
Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia.
Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.
Bardzo Dobre Rogaliki możesz dać dowolne nadzienie kto co wolli Pycha ;)
Odsłon: 53032
Rogaliki na kolację i śniadanko, robione z doskoku... trochę grzebania w ogro...
Odsłon: 1622
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 66
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 79
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 130
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1462
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4126
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 66
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 79
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 130
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1462
Składniki
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.
Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 583
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 887