Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche na zewnątrz, mięciutkie w środku – takie właśnie są rogaliki krucho-drożdżowe. Ich przygotowanie jest proste, ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy a sam efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Do nadzienia możemy użyć dowolnej marmolady, konfitury lub kremu czekoladowego – wszystko zależy od naszych upodobań.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11874
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4062
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42877
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 486
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 351
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 435
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11874
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4062
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42877
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 486
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 351
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 435
Składniki
Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż zrobią się płynne. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło i całość rozcieramy palcami. Do mąki dodajemy jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe dzielimy na 6-8 kawałków. Każdy z nich rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok 25 cm. Dzielimy je na trójkąty. Przy brzegu każdego nakładamy po łyżeczce marmolady i zawijamy (w kierunku wierzchołka trójkąta), nadając jednocześnie kształt rogalika.
Jajko dokładnie rozbijamy w miseczce. Rozbełtanym smarujemy wierzch każdego rogalika. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 25 minut (na złoty kolor). Pozostawiamy do wystudzenia. Jeśli lubimy bardziej słodkie rogaliki możemy po wystudzeniu obsypać je cukrem pudrem. Nam w smaku odpowiadały już bez żadnych dodatków.