Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, niezbyt słodkie rogaliki krucho- drożdżowe z wiśniową konfiturą. Bardzo polecam! :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Śmietanę łączymy z drożdżami i łyżeczką cukru. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę wysypujemy na blat lub stolnicę, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i nożem siekamy składniki do lekkiego połączenia
Do masła z mąką dodajemy 2 całe jajka i śmietanę z drożdżami. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce na godzinę
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części. I rozwałkowujemy je na równe koła o grubości mniej więcej 3mm. Wszystkie koła dzielimy na 12 trójkątów. Na brzegu każdego z trójkątów umieszczamy konfiturę
Tak przygotowane trójkąciki zawijamy, nadając im kształt rogalików
Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy z wierzchu cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach. Grzałka góra- dół przez 15 minut.