Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności można się zajadać jeden po drugim! Dobre na szkolną przekąskę!
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12954
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8067
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 321
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 111
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2194
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 746
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12954
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8067
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 321
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 111
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2194
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 746
Składniki
Masa makowa: Mak opłucz, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsącz na sicie. Zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i zmiel na mąkę. W garnku roztop masło, dodaj cukier, orzechy i drobno pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową. Podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Dodaj zmielony mak i smaż na małym ogniu ok. 5-10 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do wystudzenia. Dodaj okruchy biszkoptowe i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem
Ciasto: Mleko z cukrem lekko podgrzewamy i ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim drożdże oraz wsypujemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które pozostawimy ponownie do wyrośnięcia. Z ciasta wycinamy trójkąty i nakładamy po troszku maku i zawijamy na kształt rogalika i odstawiamy aby znów wyrosły, pieczemy na rumiano. Dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami.