Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszności można się zajadać jeden po drugim! Dobre na szkolną przekąskę!
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1151
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 406
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3320
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 856
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1151
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 406
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3320
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 856
Składniki
Masa makowa: Mak opłucz, przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsącz na sicie. Zmiel trzykrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni i zmiel na mąkę. W garnku roztop masło, dodaj cukier, orzechy i drobno pokrojoną smażoną skórkę pomarańczową. Podgrzewaj chwilę na małym ogniu. Dodaj zmielony mak i smaż na małym ogniu ok. 5-10 minut. W trakcie smażenia często mieszaj, aby uniknąć przypalenia. Odstaw do wystudzenia. Dodaj okruchy biszkoptowe i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem
Ciasto: Mleko z cukrem lekko podgrzewamy i ściągamy z ognia i rozpuszczamy w nim drożdże oraz wsypujemy troszkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia po czym dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, które pozostawimy ponownie do wyrośnięcia. Z ciasta wycinamy trójkąty i nakładamy po troszku maku i zawijamy na kształt rogalika i odstawiamy aby znów wyrosły, pieczemy na rumiano. Dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami.