Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste i delikatne w smaku, a do tego dzięki zawartości maślanki dłużej pozostają świeże.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7867
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 294
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 592
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7867
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 294
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3098
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 592
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.