Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche, znikają błyskawicznie :) Rozwiewając wątpliwości - piwo w smaku zupełnie niewyczuwalne, najmłodsi mogą śmiało pałaszować :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15724
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4749
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 413
Składniki
Na stolnice wysypać mąkę, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i zagniatać ciasto, stopniowo wlewając piwo. Gdy będzie gładkie, uformować w kulkę i włożyć do lodówki na godzinę. (Nic się nie stanie, jak mąki będzie nieco więcej)
Ze schłodzonego ciasta odkrajać po kawałku, rozwałkować na koło, które następnie podzielić na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę marmolady i zawijać, rolując do środka koła, dociskając brzegi, aby marmolada nie wyciekła. Gotowe rogaliki można z wierzchu posmarować białkiem, będą błyszczące i bardziej zrumienione.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.
UWAGI: - Z podanych proporcji wychodzi ok 60 rogalików takich jak na zdjęciu, niekiedy więcej. - zamiast marmolady można dać kostki czekolady (samego kremu do smarowania raczej nie polecam, lubi wyciekać podczas pieczenia) SMACZNEGO!