Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche, znikają błyskawicznie :) Rozwiewając wątpliwości - piwo w smaku zupełnie niewyczuwalne, najmłodsi mogą śmiało pałaszować :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13641
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12576
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1426
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13641
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5742
Składniki
Na stolnice wysypać mąkę, dodać pokrojoną na małe kawałki margarynę i zagniatać ciasto, stopniowo wlewając piwo. Gdy będzie gładkie, uformować w kulkę i włożyć do lodówki na godzinę. (Nic się nie stanie, jak mąki będzie nieco więcej)
Ze schłodzonego ciasta odkrajać po kawałku, rozwałkować na koło, które następnie podzielić na trójkąty. Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę marmolady i zawijać, rolując do środka koła, dociskając brzegi, aby marmolada nie wyciekła. Gotowe rogaliki można z wierzchu posmarować białkiem, będą błyszczące i bardziej zrumienione.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.
UWAGI: - Z podanych proporcji wychodzi ok 60 rogalików takich jak na zdjęciu, niekiedy więcej. - zamiast marmolady można dać kostki czekolady (samego kremu do smarowania raczej nie polecam, lubi wyciekać podczas pieczenia) SMACZNEGO!