Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki półfrancuskie, które można by jeść non stop.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424836
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Składniki na ciasto szybko zagnieść i koniecznie schłodzić w lodówce
Przygotować marmoladę do nadziewania rogalików: połączyć w proporcji 1:1 powidła śliwkowe i płatki róży ucierane z cukrem
Blachę formy wycielić papierem do pieczenia
Ciasto podzielić na 3 części i po kolei rozwałkowywać na dość cienkie ciasto najlepiej na kształt prostokąta. Tak rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości ok 6 - 7 cm, a te z kolei tniemy na trójkąty ( zdjęcie na dole posta ).
U podstawy trójkącika nakładamy po troszkę powidła ( ja za pomocą dwóch malutkich łyżeczek ) i zwijamy od podstawy formując na kształt rogalika. Marmolady nie może być za dużo, bo wypłynie w trakcie pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce
Białko nieco roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim rogaliki. Każdy posypujemy cukrem - u mnie cukier gruba rafinada
Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż uzyskają złocisty kolor