Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, śmietankowe rogaliki, kuszący przysmak do kawy. Można je nadziać dowolnym gęstym dżemem lub marmoladą. Ja zdecydowałam się na słodkie prażone jabłka i lukier cytrynowy. :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16007
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać śmietankę i żółtko. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto podzielić na 6 części, każdą podsypywać i rozwałkowywać na kształt koła. Ciąć nożem, tworząc 6 trójkątów. Nakładać po łyżeczce jabłek/dżemu/marmolady, formować rogaliki. Przed pieczeniem smarować rozkłóconym białkiem za pomocą pędzelka. Piec blaszki pojedynczo w 180°C przez ok. 15 minut, do zrumienienia rogalików. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, ostygnięte rogaliki polukrować.