Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki Babci Stefci są najlepsze.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 411
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2763
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1937
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6910
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 411
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2763
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1937
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6910
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać w letnim mleku, wsypać 3 łyżki mąki wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukier waniliowy, sól, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, wbić jajka i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować w koło na grubość 0,5 cm, wycinać trójkąty. Na brzegu trójkąta kłaść powidło i zwijać rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze na chwilę odłożyć do podrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 20-25 minut. Lekko ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.