Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki Babci Stefci są najlepsze.
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 91
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11234
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 735
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 449
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13349
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 91
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11234
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 735
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 449
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13349
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać w letnim mleku, wsypać 3 łyżki mąki wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukier waniliowy, sól, rozpuszczoną i wystudzoną margarynę, wbić jajka i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować w koło na grubość 0,5 cm, wycinać trójkąty. Na brzegu trójkąta kłaść powidło i zwijać rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze na chwilę odłożyć do podrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piec około 20-25 minut. Lekko ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.